Wat zijn de gevolgen van een Brexit?

Morgen gaan de Britten naar de stembus over de Brexit: het vertrek uit de Europese Unie. En dit kan wel eens de belangrijkste dag worden sinds de oprichting van de EU. Want niet alleen voor de Britten is dit belangrijk, ook voor de toekomst van de Europese Unie zelf is de uitslag belangrijk.

23 June 2016
Michiel Koudijs ›

Sinds het ontstaan is er nog geen enkel land uit de Unie gestapt. Er zij dan ook geen historische referenties over de mogelijke gevolgen. De speculaties over de gevolgen van een Brexit volgen elkaar dan ook in hoog tempo op dezer dagen. De media weten het vuurtje goed aan te wakkeren. Een kleine rondgang langs enkele kranten en online nieuwsberichten levert de volgende gezichtspunten op. 

De fundering voor de Europese Unie is weg
De bekende speculant George Soros voorspelt dat een Brexit het "uiteenvallen van de EU in gang kan zetten". Het kan een sneeuwbaleffect teweeg brengen binnen de Europese Unie. Landen die veel afdragen aan de EU en daar ‘weinig’ voor terugkrijgen, kiezen eieren voor hun geld. In Zweden bijvoorbeeld klinken de eerste geluiden dat het land een voorbeeld zou moeten nemen aan het Verenigd Koninkrijk en op termijn ook een referendum zou moeten houden. Natuurlijk zijn er ook tegengeluiden en geven de grondleggers van de Europese Unie aan dat het een grote fout zou zijn als de Britten uit de Europese Unie stappen.

Het Verenigd Koninkrijk komt in een recessie
Eind mei stond het Britse pond sterling 13 procent lager dan december 2015. Het pond sterling zou diep kunnen vallen en dat zou kunnen leiden tot een Black Friday, stelt Soros. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot een recessie. Hij stelt ook dat een Brexit een klein aantal mensen heel rijk maakt, terwijl het gros van de stemmers er uiteindelijk op achteruit zal gaan. Het zou een grote impact hebben op financiële markten, prijzen en werkgelegenheid. De ramingen van diverse instanties lopen uiteen over de precieze getallen. Zo stelt het Internationale Monetaire Fonds (IMF) dat de Britse economie met 1 tot 9 procent zou kunnen krimpen en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling heeft  de impact geraamd op een daling van 3 procent.  

Ook het Nederlandse bedrijfsleven leidt onder een Brexit
Nederland is één van de landen die de meeste zaken doen met de Britten. Het Verenigd Koninkrijk is onze tweede handelspartner na Duitsland. Volgens het Centraal Planbureau kan de economische schade van een Brexit oplopen tot 10 miljard euro voor het Nederlandse bedrijfsleven. Dat is lastig te kwantificeren op bedrijfsniveau, maar feit is dat Nederlandse bedrijven als Unilever, Shell en Arcadis met grote belangen in het Verenigd Koninkrijk geraakt zullen worden.  

Vrijdagochtend vroeg zal de uitslag van het referendum bekend worden gemaakt. Tot die tijd blijft het speculeren over de gevolgen.  Wie wordt er financieel door geraakt? Wie gaat er van profiteren? En zal dit het begin worden van het uiteenvallen van de EU?

Ook bij KAS BANK volgen we de ontwikkelingen rondom de Brexit op de voet en is een Task Force opgericht om in te kunnen spelen op de mogelijke gevolgen. Zelf geloof ik niet dat we vrijdagmiddag met een gerust hart een Engelse pint kunnen drinken op onze Europese bondgenoot.

 

Schrijf een reactie

U plaatst uw reactie door direct in te loggen met LinkedIn of met een van de andere socialmedia omgevingen.

Log in met om een comment te plaatsen